• Hoogoorddreef 56L - 1101 BE Amsterdam - info@novisource.nl

NIS2: nieuwe wet- en regelgeving

4 januari 2024

NIS2: nieuwe wet- en regelgeving

In de afgelopen decennia heeft digitalisering de wereld ingrijpend veranderd, waardoor cybersecurity en de bescherming van essentiële gegevens belangrijker zijn dan ooit tevoren. Nederland bereidt zich voor om de digitale infrastructuur van kritieke sectoren te versterken en heeft daarom haar huidige Network & Information Security (NIS) verbeterd. De NIS 2 richtlijn is in het leven geroepen door het Europees Parlement om te reageren op de groeiende en steeds verfijndere dreigingen in het cyberdomein. (Middel)grote bedrijven en organisaties binnen de financiële sector, energiesector, transport, zorg en andere kritieke sectoren moeten vanaf 2024 voldoen aan strengere cybersecurity-vereisten. In dit blog pluizen we de nieuwe richtlijn uit, waarbij we nadrukkelijk kijken naar de belangrijke sectoren en de implicaties voor bestuurders. 

De cyberspace superheld 

De NIS 2 heeft als voornaamste doel het waarborgen van de integriteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid van essentiële diensten. De cyber beveiliging van kritieke infrastructuur zal op deze manier versterkt worden, wat de weerbaarheid tegen cyberaanvallen vergroot. NIS 2 stelt minimumnormen vast voor cybersecurity en breidt de reikwijdte van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit. Naar verwachting zal NIS 2 in 2024 in Nederland van kracht worden en zal deze wetgeving grote gevolgen hebben voor verschillende sectoren. De impact is groot, doordat cyberdreiging zich niet beperkt tot een specifieke sector of industrie. Een succesvolle aanval in één sector kan een domino-effect veroorzaken, waardoor ook andere sectoren getroffen worden. Het is een collectieve inspanning om de weerbaarheid tegen cyberaanvallen te vergroten en de nationale en economische veiligheid te waarborgen.  

pexels-pixabay-60504.1920x1280

"NIS 2 legt strengere eisen op aan de beveiliging van IT-systemen van de banken"

Bescherm de bankgegevens 

De bancaire sector is een van de belangrijkste sectoren die te maken heeft met de wetswijziging. Deze sector speelt een cruciale rol in onze economie en heeft toegang tot enorme hoeveelheden financiële gegevens en transacties. NIS 2 legt strengere eisen op aan de beveiliging van IT-systemen van de banken. Aan hen de taak om zich voor te bereiden op geavanceerde cyberaanvallen en hun beveiligingsmaatregelen up-to-date te houden. Een belangrijk aspect van NIS 2 is de aansprakelijkheid van bestuurders in geval van nalatigheid op het gebied van cybersecurity. Dit betekent dat de leiders van banken persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor tekortkomingen in de beveiliging. Dit zal bestuurders aanzetten tot meer betrokkenheid en investeringen in cybersecurity. Daarnaast vereist de wetswijziging dat banken incidenten als datalekken, cyberaanvallen en andere beveiligingsgerelateerde incidenten direct melden aan bevoegde autoriteiten. Dit stelt de overheid in staat om snel te reageren op bedreigingen en het zorgt bovenal voor transparantie. 

De bancaire sector zal onder NIS 2 aanzienlijk moeten investeren in cybersecurity maatregelen, naleving van de wetgeving en het bewustzijn van de mogelijke gevolgen van cyberdreigingen. Daarnaast zal de sector moeten samenwerken met overheidsinstanties om de nationale veiligheid te verbeteren. Dit alles om bedrijven te beschermen en het vertrouwen van de klanten te behouden. Novisource is expert op het gebied van digitale transformatie en helpt je graag op weg om je gegevens te beschermen. Samen met jou gaan we voor een veilige online toekomst. Ben je benieuwd wat we voor jou of je bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

"Elke opdracht en organisatie brengt nieuwe inzichten. De opgedane kennis en ervaringen neem je mee in je volgende opdracht. De mogelijkheid om een opdrachtgever te kunnen helpen en mensen met resultaten blij te maken, levert heel veel energie op."

Marcus Drost

Senior Data Consultant

"Creativiteit en een verandering in denkwijze van medewerkers zijn cruciaal voor een succesvolle digitale transformatie. De technologie is slechts ondersteunend."

Nienke van der Wel

Business Consultant