• Hoogoorddreef 56L - 1101 BE Amsterdam - info@novisource.nl

Zacharias van Diermen

4 januari 2024

Zacharias van Diermen

IMG_1092-Zacharias-van_Diermen.1920x2880

Een kijkje in de keuken van Novisource? Dat is best een uitdaging, want iedere business consultant heeft zijn eigen opdracht, die aansluit op zijn/haar wensen en kennisgebied. Verschillende vakgebieden die vragen om verschillende expertises - het zal je niet verbazen dat elke consultant zijn of haar eigen verhalen heeft. Temeer reden om ze afzonderlijk van elkaar uit te lichten in een nieuwe rubriek: ‘De consultant in het zonnetje’.

Vaak loopt iets vast in een organisatie, omdat dingen gedaan worden op de manier zoals het altijd al gedaan werd. De klant vindt een externe, frisse blik vaak echt een meerwaarde.

Maak kennis met Zacharias van Diermen (1983), sinds 2019 werkzaam voor Novisource. Hij woont in het vissersdorp Bunschoten-Spakenburg, samen met zijn vrouw en twee zoons. Hoe ziet zijn leven eruit als consultant?

Zacharias is bekend met de uitspraak ‘koop een boot en werk je dood’, want in zijn vrije tijd is hij vooral bezig met varend erfgoed in zijn dorp. Het (letterlijk) drijvende houden van oude botters (vissersschepen) is zijn hobby. Hij is secretaris van de stichting die zich daarvoor inzet en gaat regelmatig om tafel met fondsen om subsidies aan te vragen voor het onderhoud van de schepen. Overleggen, overtuigen en plannen zit in zijn bloed.

Voor Zacharias werd het na 11 jaar duidelijk dat het tijd werd voor iets anders. Na polissen inkloppen, businessanalyses, realisatie van ketenintegraties, procesoptimalisaties en het digitaliseren van processen werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Eind 2018 ging hij in gesprek met Novisource en is hij onverwachts de consultancy ingerold. “Wat ik heel prettig vind bij opdrachten is de afwisseling van het werk. Ook heb je als consultant vaak veel vrijheid binnen de kaders van je opdracht: het gaat om het resultaat. Tot slot ervaar ik veel ruimte voor zelfstandigheid en een stuk flexibiliteit.”

Van verzekeraar tot… verzekeraar!

“Mijn eerste klus via Novisource was in 2019 bij de Rabobank. Het was de bedoeling dat ik daar drie maanden zou ondersteunen, maar dat werd uiteindelijk een kleine drie jaar. Ik opereerde vanuit verschillende rollen, maar voornamelijk in die van Product Owner. Samen met het DevOps team en de leverancier was ik verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van sanctie-transactiefiltering op alle internationale SEPA en de SWIFT betalingen. Daarnaast was ook het 24/7 up and running houden van de systemen een onderdeel. Dit alles om financial crime tegen te gaan en te kunnen voldoen aan (internationale) wet- en regelgeving. Ook hebben we hier mooie resultaten geboekt door een systeem uit te rollen wat het aantal false positives (en daarmee onnodig werk voor de business) sterk terugdringt.” Sinds februari 2022 is Zacharias weer terug bij een verzekeraar: Bovemij, in 1963 opgericht door BOVAG. Deze schadeverzekeraar is van de mobiliteitsbranche en voor de mobiliteitsbranche, dus alles wat met wielen en mobiliteit te maken heeft, kan zich hier verzekeren. Hier heeft hij de rol van projectleider vervuld en de rol als Business Consultant Informatiebeveiliging. Sinds kort is hij gestart als Product Owner binnen het particuliere verzekeringsdomein.

Simpele vragen stellen werkt

Je moet als consultant vaak snel tot de kern van het probleem komen binnen organisaties, daarvoor huurt de organisatie je tenslotte in. Zacharias heeft daar zijn manier op gevonden: “Soms stel ik een paar simpele vragen aan de stakeholders zoals: ‘waar lig je ‘s nachts wakker van?’ of ‘wat is je grootste zorg?’ Het brengt je vaak snel naar de kern van het probleem.” Zo heeft hij bij Bovemij meerdere onderwerpen in beweging gekregen, die al langer stil lagen. “Vaak loopt iets vast in een organisatie, omdat dingen gedaan worden op de manier zoals het altijd al gedaan werd. De klant vindt een externe, frisse blik vaak echt een meerwaarde.”

Prioriteiten stellen

Zacharias zijn dag begint zoals die van velen: met een kop koffie en een eerste blik op mailbox. De dagelijkse werkzaamheden als projectleider zijn bijvoorbeeld project- en stuurgroepoverleg, voortgangsrapportages maken en mensen binnen het projectteam aansturen. Maar in de rol van Product Owner ziet zijn dag er weer heel anders uit. Dan is hij voornamelijk bezig met stakeholder- en backlogmanagement en om de zaken op de juiste manier te prioriteren. Die afwisseling bevalt hem goed. In februari 2023 werd hem door de directie gevraagd om een plan te maken en uit te voeren om de sterk opgelopen werkvoorraad terug te dringen. Op de afdeling waren twee teamleiders uitgevallen en de werkdruk was enorm. “Ik maakte mijn agenda vrij en ging om de tafel met de belangrijke coördinatoren. Dan moet je ook goed kijken hoe de hazen lopen binnen een organisatie, wie je waarvoor nodig hebt en daarbij uiteraard rekening houden met de enorme druk die mensen al ervaren.”

Liever geen hand- en spandiensten

Zacharias krijgt energie van het neerzetten van duurzame en structurele verbeteringen. “Vooral bij banken en verzekeraars is nog altijd veel te halen, omdat daar vaak nog veel legacy-techniek aanwezig is.” Hij haalt voldoening uit zijn werk als er een casus is waar men al maanden mee bezig is en die niet vlot getrokken krijgt, en het hem dan lukt om een goed resultaat neer te zetten. “Als het na een langere tijd business as usual wordt, dan is het tijd om verder te kijken voor mij. Gelukkig is dat ook bespreekbaar binnen Novisource. Het is heel leuk om weer ergens binnen te komen en weer met een nieuwe uitdaging geconfronteerd te worden. Als ik op een gegeven moment alleen nog maar gevraagd wordt voor kleine hand- en spandienstprojecten binnen een organisatie als alles al staat, dan is het voor mij tijd voor een nieuwe opdrachtgever.”

Zijn er nog technologische ontwikkelingen die je op de voet volgt?

Als consultant houdt Zacharias een vinger aan de pols wanneer het gaat over technologische ontwikkelingen. “Met name de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie en robotics vind ik heel interessant. Met de komst van ChatGPT en soortgelijke toepassingen zie ik een veelbelovende toekomst waarin veel handmatig werk efficiënt en moeiteloos kan worden geautomatiseerd.” Mochten de ontwikkelingen blijven doorzetten, dan zal dit volgens hem niet alleen de productiviteit vergroten. “Ik denk dat er een wereld aan nieuwe mogelijkheden ontstaat voor zowel individuen als voor bedrijven", vertelt hij. Zacharias kijkt vol verwachting uit naar de dag waarop deze technologieën hun volledige potentieel bereiken in de manier waarop we werken en communiceren.

"Elke opdracht en organisatie brengt nieuwe inzichten. De opgedane kennis en ervaringen neem je mee in je volgende opdracht. De mogelijkheid om een opdrachtgever te kunnen helpen en mensen met resultaten blij te maken, levert heel veel energie op."

Marcus Drost

Senior Data Consultant

"Creativiteit en een verandering in denkwijze van medewerkers zijn cruciaal voor een succesvolle digitale transformatie. De technologie is slechts ondersteunend."

Nienke van der Wel

Business Consultant