• Hoogoorddreef 56L - 1101 BE Amsterdam - info@novisource.nl

Word ook DORA-compliant

4 januari 2024

Word ook DORA-compliant

architecture-1448221_1280.5120

DORA: Digital Operational Resilience Act - Wat betekent dit voor jouw bedrijf en hoe Novisource kan helpen? 

Maak jij je weleens zorgen over de beveiliging van digitale operaties binnen jouw bedrijf? In een tijd waarin digitale technologieën de ruggengraat van bijna ieder bedrijf vormen, is het veilig houden van online gegevens van groot belang. Precies om die reden is de Digital Operational Resilience Act (DORA) in het leven geroepen. Deze EU-verordening geeft richtlijnen aan bedrijven in (onder andere) de financiële sector en stelt ze in staat om tijdig te reageren op cyberincidenten en datalekken. Onze consultants kunnen jou helpen om de transitie naar een veilige omgeving te maken.

Per 17 januari 2025 dienen alle financiële entiteiten compliant te zijn met DORA. DORA streeft naar het minimaliseren van operationele storingen en het waarborgen van de algehele stabiliteit van digitale systemen.

Wat is DORA?

First things first, wat is DORA nu precies? DORA is een wetgevingsvoorstel dat gericht is op het vergroten van de veerkracht van digitale diensten en activiteiten binnen Europa. Het voorstel is van toepassing op een breed scala aan organisaties, waaronder financiële instellingen, digitale serviceproviders en bedrijven die cruciale digitale diensten aanbieden. 

Per 17 januari 2025 dienen alle financiële entiteiten compliant te zijn met DORA. DORA streeft naar het minimaliseren van operationele storingen en het waarborgen van de algehele stabiliteit van digitale systemen.

Wat betekent DORA voor jouw bedrijf?

Het wetgevingsvoorstel brengt gevolgen met zich mee die effect kunnen hebben op jouw bedrijf. Novisource begrijpt de complexiteit van DORA en de impact ervan op bedrijven. Wij bieden expertise op het gebied van digitale transformatie, risicobeheer en compliance om te ondersteunen bij het voldoen aan de eisen van DORA. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste punten uit het wetsvoorstel, plus de hulp die Novisource jouw organisatie kan bieden. 

  1. Risicobeheer en rapportage:

DORA vereist dat bedrijven strenge risicobeheerpraktijken implementeren en incidenten rapporteren aan toezichthoudende instanties. Dit betekent dat je als organisatie moet investeren in geavanceerd risicobeheer en rapportagesystemen.

Hoe Novisource je hierbij kan helpen:

Onze expertise in risicobeheer en compliance kan je bedrijf helpen bij het implementeren van de juiste systemen en processen om te voldoen aan de eisen van DORA.

  1. Operationele veerkracht:

Je moet maatregelen nemen om de veerkracht van je digitale activiteiten te vergroten, zodat je snel kunt reageren op incidenten en storingen.

Hoe Novisource je hierbij kan helpen:

Novisource heeft kennis van digitale transformatie en kan je begeleiden bij het ontwerpen en implementeren van veiligere digitale operaties om de veerkracht van je systemen te vergroten.

  1. Outsourcing:

DORA heeft ook betrekking op het beheer van activiteiten die worden uitbesteed. De wet vereist transparantie over de uitbestede diensten en de verantwoordelijkheden van derden.

Hoe Novisource je hierbij kan helpen:

Onze diensten omvatten ook outsourcing advies en -beheer, waardoor je kunt voldoen aan de compliance-eisen van DORA bij het werken met derden.

Word DORA-compliant 

De DORA-wet is een belangrijke regelgeving die de veerkracht en beveiliging van digitale activiteiten in de EU bevordert. Het is essentieel voor bedrijven om proactief te handelen en te zorgen voor compliance met DORA om boetes en operationele risico's te voorkomen. Novisource staat klaar om je te ondersteunen bij het navigeren door deze complexe regelgeving en je te helpen bij het versterken van je digitale operaties. 

Word ook toekomstmaker en neem vandaag nog contact met ons op!

"Elke opdracht en organisatie brengt nieuwe inzichten. De opgedane kennis en ervaringen neem je mee in je volgende opdracht. De mogelijkheid om een opdrachtgever te kunnen helpen en mensen met resultaten blij te maken, levert heel veel energie op."

Marcus Drost

Senior Data Consultant

"Creativiteit en een verandering in denkwijze van medewerkers zijn cruciaal voor een succesvolle digitale transformatie. De technologie is slechts ondersteunend."

Nienke van der Wel

Business Consultant