• Hoogoorddreef 56L - 1101 BE Amsterdam - info@novisource.nl

Vijf tips voor effectieve inzet van compliance bij digital transformation

4 januari 2024

Vijf tips voor effectieve inzet van compliance bij digital transformation

Digitalisering is voor veel bedrijven een belangrijke stap om concurrerend te blijven. Maar te midden van alle beloften over efficiëntie en vernieuwing, zijn er ook uitdagingen die je op kosten kunnen jagen. Naarmate organisaties meer digitaliseren, worden ze geconfronteerd met de toenemende complexiteit op het gebied van regelgeving. Gelukkig bestaan er waardevolle handvatten waarmee bedrijven de compliance kosten tijdens hun digitale transformatie kunnen minimaliseren. Wij helpen je graag op weg met een aantal tips.

  1. Begrijp de wettelijke vereisten

Zorg ervoor dat je een grondig inzicht hebt in de specifieke wettelijke vereisten die van toepassing zijn op de digitale transformatieprojecten. Novisource heeft expertise op het gebied van wet- en regelgeving met betrekking tot information security, privacy en cyberbeveiliging. Door op de hoogte te zijn van deze onderwerpen, kun je jouw transformatieplannen nog meer doelmatig ontwikkelen, implementeren en naleven. 

  1. Implementeer ‘privacy by design’

‘Privacy by design’ houdt in dat privacy en gegevensbescherming vanaf het begin in het ontwerpproces worden opgenomen. Privacy wordt standaard naadloos geïntegreerd in producten, diensten en systeemontwerpen. De bescherming van klantgegevens is dus altijd een leidende kracht in de gebruikerservaring, die even belangrijk is als functionaliteit. Novisource denkt graag met je mee in vraagstukken en samen voorkomen we eventuele kostbare herzieningen of wijzigingen achteraf. 

  1. Gebruik geautomatiseerde compliance-oplossingen 

Het handhaven van een strikt onkostenbeleid en het bijhouden van uitgaven kan een uitdaging zijn, vooral met foutgevoelige handmatige processen. Uit onderzoek van de Global Business Travel Association blijkt dat veel bedrijven nog steeds handmatige methoden gebruiken, wat tijdrovend en inefficiënt is. Echter, het gebrek aan automatisering kan veel duurder uitvallen. Daarom is het verstandig om geautomatiseerde compliance-oplossingen te omarmen. Deze tools zijn ontworpen voor digitale transformatie en kunnen naleving processen automatiseren, risico's identificeren en rapporten genereren. Ze verminderen menselijke fouten en verbeteren de efficiëntie, wat op lange termijn kostenbesparingen oplevert. Novisource kan je helpen met het omzetten van deze processen.

  1. Zorg voor regelmatige beoordelingen en audits

Voer regelmatig audits uit om te controleren of jouw digitale transformatie-initiatieven voldoen aan de normen die vereist worden. Dit helpt om potentiële naleving problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken, waardoor je mogelijke boetes en herstelkosten uit de weg kunt gaan. Novisource helpt je graag op weg met het opstellen van deze beoordelingen. Onze specialisten helpen je op weg en zorgen er samen met jou voor dat je klaar bent voor de toekomst.

success-6595539_1280.5120

Ze verminderen menselijke fouten en verbeteren de efficiëntie, wat op lange termijn kostenbesparingen oplevert.

  1. Investeer in interne opleiding en bewustwording

Zorg ervoor dat de medewerkers goed op de hoogte zijn van de naleving vereisten. Investeer in opleiding en bewustwording programma's om ervoor te zorgen dat het personeel begrijpt welke regels en voorschriften van toepassing zijn en hoe ze deze moeten naleven. Dit kan je helpen om fouten en inbreuken te voorkomen die uiteindelijk tot hoge kosten kunnen leiden. Organiseer bijvoorbeeld workshops waarin medewerkers worden ingelicht over de algemene concepten en doelstellingen van digitale transformatie binnen de organisatie. Dit kan helpen bij het creëren van een basisniveau van bewustzijn. Of bied trainingen aan die specifiek gericht zijn op de naleving vereisten die relevant zijn voor digitale transformatie, zoals gegevensbescherming (bijvoorbeeld GDPR), informatiebeveiliging of branchevoorschriften.

Conclusie

Door de bovenstaande tips en voorbeelden op te volgen, heb je de mogelijkheid om daadwerkelijk grip te krijgen op de compliance kosten. Deze kosten, die vaak gepaard gaan met ambitieuze digitale transformatie projecten, kunnen ervoor zorgen dat het proces onoverzichtelijk wordt. Dat is wanneer je Novisource inschakelt. Wij zijn experts op het gebied van digitale transformatie en ondersteunen met onze expertise veranderingen binnen bedrijven. Is jouw bedrijf toe aan digitale transformatie? Of wil je eens sparren over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

"Elke opdracht en organisatie brengt nieuwe inzichten. De opgedane kennis en ervaringen neem je mee in je volgende opdracht. De mogelijkheid om een opdrachtgever te kunnen helpen en mensen met resultaten blij te maken, levert heel veel energie op."

Marcus Drost

Senior Data Consultant

"Creativiteit en een verandering in denkwijze van medewerkers zijn cruciaal voor een succesvolle digitale transformatie. De technologie is slechts ondersteunend."

Nienke van der Wel

Business Consultant