MiFID II heeft in de wereld van beleggen en vermogensopbouw een grote impact gehad. In zo goed als alle aspecten van de sector zijn wijzigingen doorgevoerd om aan de MiFID II vereisten te kunnen voldoen, van het adviesgesprek met de klant tot aan de transactierapportage. Een enorme hoeveelheid werk.
Naast de hoeveelheid werk is MiFID II op een aantal punten niet erg concreet en kan daarom op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Dit heeft er voor gezorgd dat financiële instellingen aannames moeten doen al dan niet in NVB-verband in de implementatie. Daarom blijft er behoefte aan additionele guidance vanuit de toezichthouders. Veel informatie zoals final reports en guidance vanuit de toezichthouders, bij zowel de AFM als ESMA, is echter pas zeer laat of helemaal niet beschikbaar gekomen.
Door de hoeveelheid werk en de late duidelijkheid op een aantal onderwerpen, is het onvermijdelijk dat veel financiële instellingen nog niet volledig gereed zijn op 3 januari 2018. Dit blijkt onder andere in een recent door Morningstar georganiseerd seminar over MiFID II. Zowel bij kleine als grote financiële instellingen is te merken dat er ook in 2018 nog veel werk te verzetten valt. Vooral de implementatie van de vereisten voor kostentransparantie zal bij veel instellingen gedurende de rest van 2018 nog de nodige inspanning vereisen.
Inmiddels is bij veel organisaties een eerste audit geweest en heeft de AFM de eersten uitvragen gedaan en bezoeken gepland. De AFM heeft aangeven om te focussen op onder andere kostentransparantie en product governance. Het is dus afwachten welke richtlijnen er verwacht kunnen worden vanuit de AFM en wat de volgende stap vanuit ESMA zal zijn. Voorlopig houdt MiFID II de wereld van beleggen en vermogensopbouw nog wel even in zijn greep.