• Hoogoorddreef 56L - 1101 BE Amsterdam - info@novisource.nl

Jordy Amattaeran

4 januari 2024

Jordy Amattaeran

Een kijkje in de keuken van Novisource? Dat is best een uitdaging, want iedere business consultant heeft zijn eigen opdracht, die aansluit op zijn/haar wensen en kennisgebied. Verschillende vakgebieden die vragen om verschillende expertises - het zal je niet verbazen dat elke consultant zijn of haar eigen verhalen heeft. Temeer reden om ze afzonderlijk van elkaar uit te lichten in een nieuwe rubriek: ‘De consultant in het zonnetje’.

Consultant Jordy Amattaeran (31) woont in Zoetermeer met zijn vrouw en gaat binnenkort voor een half jaar op sabbatical. Hij is gek op reizen, barbecueën, squashen, padellen en op zijn twee gevleugelde kinderen (valkparkieten) Starly & Pidgey. Hij werkt sinds oktober 2022 voor Novisource.

Na zijn bachelor Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Rotterdam ging Jordy werken in de financiële sector en ontplooide hij zichzelf tot Risk Manager. Recent heeft hij de master Data Science Management afgerond. “Ik was werkzaam bij de Saxo Bank als Data Risk Manager. Ik merkte al vrij snel dat ik toch liever de consultancy in wilde gaan, om ook buiten de financiële sector een kijkje te kunnen nemen. Dus ben ik gaan solliciteren. Toen heb ik een aantal bureaus gesproken, maar bij de grote consultancybureaus voelde ik mij al snel een nummertje. Toen ik met Novisource in gesprek was, merkte ik dat het veel kleinschaliger en persoonlijker is. Iets waar ik mij veel prettiger bij voel.”

Digitale veiligheid bestaat uit veel factoren

Vanuit Novisource ondersteunt Jordy KORSIT, gevestigd in Eindhoven, een e-commerce bedrijf voor digitale cadeaukaarten. Daar vervult hij een rol als Information Security Officer. Hij zit voornamelijk aan de organisatorische kant. Het zijn uiteenlopende projecten met allemaal hetzelfde doel: digitaal veilig zijn. Dat kan op verschillende manieren. Een project waar Jordy zich mee bezighoudt is bijvoorbeeld een duidelijk proces samenstellen voor de onboarding van nieuwe collega’s. “Ik werk veel samen met het IT-development team. Verschillende ontwikkelingen (zoals digital workspaces, migraties, secure software, access management, third party management) moeten worden opgepakt en doorgevoerd. Ook zorg ik ervoor dat er intern bij KORSIT security awareness wordt geïmplementeerd. Dat is, heel simpel gezegd, dat er bewustwording is binnen het bedrijf over digitale veiligheid. Dat kan al bestaan uit kleine, simpele dingen zoals het locken van je laptop als je wegloopt. Ook zorg ik ervoor dat iedereen een eigen werkaccount en e-mail heeft. Het onboardingproces duurde te lang voor nieuwe werknemers. Er kon zo een week voorbij gaan voordat iemand een account had. Dat proces hebben wij nu verbeterd en versneld.”

Zoek uit waar mensen mee worstelen

Het zijn voornamelijk interne projecten die Jordy optimaliseert en die gekoppeld zijn aan informatiebeveiliging. Hoe pak je zo’n proces dan aan bij een nieuwe klant? “Eerst probeer ik goed te begrijpen wat de organisatie nou precies doet en waarbij ik ze kan helpen. Dat doe ik door te luisteren naar medewerkers: waar lopen ze tegenaan? Waar is behoefte aan? Wat duurt te lang? Zo werd het al snel duidelijk dat er geen gestructureerd proces was voor de on -en offboarding van collega’s. Ik heb dat samen met verschillende teams opgepakt, zodat iedereen de juiste accounts en laptops tot hun beschikking hadden voordat ze begonnen met hun eerste werkdag. Verder is het technische perspectief binnen het bedrijf al goed, maar bij de procedures en policies lag ruimte voor verbetering.”

Weet wat speelt

“Op een normale werkdag check ik thuis alvast mijn mail voor ik naar kantoor ga. Zo weet ik wat ik die dag moet doen en maak ik mijn planning. Voornamelijk zit mijn ochtend vol met meetings. Dan rij ik naar kantoor en bel ik met collega’s om iets door te spreken. Aangekomen op kantoor uiteraard een kop koffie en een praatje met collega’s. Het is voor mij als consultant belangrijk om te weten wat speelt binnen het bedrijf. Communicatie met elke afdeling is daarvoor key.” De meetings lopen volgens Jordy erg uiteen. “De ene keer heb ik een afspraak met de leverancier die ons netwerkbeheer doet. We kijken dan welke security maatregelen er zijn genomen en of er security incidenten zijn geweest. Een andere keer heb ik weer intern met collega’s een meeting. Het is erg afwisselend.” Het is een gezellige sfeer op kantoor. “Soms spelen we een potje schaken, er staat verse lunch klaar en de collega’s zijn gezellig. Ik heb het erg naar mijn zin.”

Voorkomen is beter dan genezen

Een grote uitdaging als consultant is om ervoor te zorgen dat je de hele organisatie meekrijgt. “Je creëert soms een nieuwe manier van werken. Voorheen kon iedereen bijvoorbeeld alle software zo van het internet af downloaden. Nu niet meer, want zo voorkomen we dat er per ongeluk virussen worden gedownload. Het is dan aan mij om alle medewerkers dat doel uit te leggen en iedereen daarin mee te krijgen, want niet iedereen was er meteen over te spreken. Daarnaast controleer ik of iedereen zich nog houdt aan de protocollen en of de digitale omgeving nog veilig genoeg is. Ik ben bijvoorbeeld nu ook aan het kijken naar een awareness training voor alle medewerkers die ik kan geven. Mijn werkzaamheden verschillen per dag en dat maakt het zo interessant.” 

Digitale transformatie implementeren in je organisatie

De digitale wereld is een wereld met veel (snelle) ontwikkelingen. Zo kun je allerlei verschillende tools inzetten om het jezelf en je bedrijf gemakkelijker te maken. “Er valt nog veel winst te behalen door het gebruik van data: Artificial Intelligence, Business Intelligence en algoritmes kunnen je allemaal ondersteunen. Bijvoorbeeld dat je consumenten gemakkelijker een aankoop kunt laten doen, of je kunt via algoritmes herkennen of een bezoeker een bot is of een echt persoon. Ik probeer de organisatie hiervan bewust te maken en ze te ondersteunen in digitale transformatie. Daarnaast is security ook steeds een belangrijk thema. Organisaties worden steeds meer bewust van de security risico’s door de vele hacks en datalekken die we in het nieuws zien. Deze bewustwording, gecombineerd met de aankomende verplichtingen vanuit wet- en regelgeving, zorgt ervoor dat het momenteel een belangrijk thema is. Persoonlijk wekt deze kant van digitale transformatie erg mijn interesse. Als ik straks klaar ben bij de huidige opdrachtgever, kan ik mij voor een nieuwe opdrachtgever daar in gaan verdiepen. Maar, daarvoor eerst lekker een half jaar op reis!”

"Elke opdracht en organisatie brengt nieuwe inzichten. De opgedane kennis en ervaringen neem je mee in je volgende opdracht. De mogelijkheid om een opdrachtgever te kunnen helpen en mensen met resultaten blij te maken, levert heel veel energie op."

Marcus Drost

Senior Data Consultant

"Creativiteit en een verandering in denkwijze van medewerkers zijn cruciaal voor een succesvolle digitale transformatie. De technologie is slechts ondersteunend."

Nienke van der Wel

Business Consultant