• Hoogoorddreef 56L - 1101 BE Amsterdam - info@novisource.nl

Interview met Corné en Casper

28 februari 2024

Binnen Novisource delen we graag kennis met elkaar! Op deze manier gaat kennis niet verloren en kunnen wij onze klanten beter ondersteunen. Onze consultants geven daarom regelmatig trainingen aan elkaar. Zo hebben onze consultants Corné Heijmans en Caspar Jagerman een training gegeven over het actuele onderwerp: ‘sustainable finance’.

Deel 1 van de training werd gehouden in 2023, maar deel 2 van de sustainable finance training staat in februari gepland op het hoofdkantoor van Novisource. We hebben Corné en Caspar geïnterviewd over sustainable finance om zo hun inzichten over dit onderwerp te belichten.

Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?

[Corné:] Ik ben Corné Heijmans, senior programmamanager bij Novisource, sinds 2010. Momenteel ben ik ingezet bij het SFR Programma van ABN AMRO Bank als hoofd van het Programme Office.

[Caspar:] En ik ben Caspar Jagerman, Senior Consultant bij Novisource sinds 2007. Ik vervul de rol van afdelingsmanager bij TenneT, de beheerder van het Nederlandse en deels Duitse Hoogspanningsnet. Mijn opdracht is het faciliteren van het vernieuwen van het Nederlandse Energiemanagement systeem.

Dat klinkt interessant! Binnen Novisource geven jullie de sustainable finance trainingen. Kunnen jullie uitleggen wat sustainable finance is en waarom het zo belangrijk is?

[Corné:] Sustainable Finance is een benadering van bankieren die rekening houdt met milieu-, sociale- en bestuurlijke factoren (ESG). Het integreert deze factoren in een duurzaam beleid, ondersteund door strikt gereguleerde wetgeving, zoals de Sustainable Finance Regulations (SFR) van de EU. Onder de verzamelnaam SFR (Sustainable Finance Regulations) is een heel stelsel van wetgeving geïntroduceerd (door de EU), waaraan banken en (de meesten van) hun klanten moeten voldoen. Het einddoel is daarbij het creëren van een betere, duurzame toekomst met respect voor de mens en de planeet, zodat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van een gezonde wereld.

[Caspar:] Aanvullend daarop creëert Sustainable Finance een hefboom naar investeringen in andere bedrijven. Het introduceert namelijk een langetermijnvisie bij het beoordelen van investeringsvraagstukken, waarbij duurzaamheid automatisch wordt meegewogen.

Hoe draagt Novisource bij aan sustainable finance?

[Corné:] We brengen onze mensen de basisprincipes van ESG bij en trainen hen op de diverse wetgeving van het SFR-gebied. We ondersteunen onze klanten bij hun ESG-transitie in verschillende functies binnen projecten en programma's. We bestrijken daarin het gehele gamma in functies, van analyse en requirements stelling tot aan project- en programmamanagement. Verder kijken we natuurlijk ook nadrukkelijk hoe Novisource haar eigen bedrijfsvoering (verder) kan verduurzamen.

[Caspar:] En natuurlijk helpen we de directie in het toepassen van sustainability thinking ten aanzien van haar business ontwikkeling

Hoe implementeren jullie sustainable finance binnen jullie opdrachten?

[Corné:] Als hoofd van het Programme Office bij ABN AMRO ben ik dagelijks betrokken bij de implementatie van verschillende onderdelen van de SFR-wetgeving. Dit omvat zowel de externe disclosure verplichtingen (banken moeten rapporteren over hun ESG prestaties en die van hun klanten) en de integratie van SFR in de eigen bankprocessen (front-end, risk etc.).

[Caspar:] In mijn rol als afdelingsmanager bij TenneT draagt het succes van mijn opdracht bij aan het mogelijk maken van duurzaamheid op het Nederlandse energienetwerk. Om de toekomstige Wind op Zee velden aan te sluiten op het Nederlandse energienetwerk en daarmee de vereiste duurzaamheid van dat netwerk mogelijk te maken.

Wat hebben jullie allemaal behandeld in de training? En hoe verliep dat?

[Corné:] We hebben de algemene ESG-theorie behandeld en werken momenteel aan het specifieke deel van de opleiding over de diverse SFR-wetgeving en hoe bedrijven die wetgeving kunnen integreren in hun bedrijfsmodel.

[Caspar:] Onze eerste training omvatte theoretische aspecten gebaseerd op een cursus van de RSM Erasmus. Daarnaast hebben we besproken dat duurzaamheid voor een bedrijf niet optioneel is, maar voorwaardelijk voor het blijven bestaan. Er liggen enorme kansen als je investeert in duurzaamheid en circulariteit. Daarnaast hebben we ook jaarverslagen geanalyseerd. En bij ons achter de schermen wordt er al druk gewerkt aan een concrete aanpak voor duurzaamheid in de bedrijfsvoering van Novisource.

Ben je benieuwd naar verdere ontwikkelingen op de markt? Houdt onze online kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. (volg ons hier: LinkedIn & Instagram

"Elke opdracht en organisatie brengt nieuwe inzichten. De opgedane kennis en ervaringen neem je mee in je volgende opdracht. De mogelijkheid om een opdrachtgever te kunnen helpen en mensen met resultaten blij te maken, levert heel veel energie op."

Marcus Drost

Senior Data Consultant

"Creativiteit en een verandering in denkwijze van medewerkers zijn cruciaal voor een succesvolle digitale transformatie. De technologie is slechts ondersteunend."

Nienke van der Wel

Business Consultant