Uiterlijk 31 december 2020 moet de aangescherpte Definition of Default door banken geïmplementeerd zijn, maar wat is Definition of Default nou precies? En wat betekent de invoering voor banken en de consument?
De Definition of Default (DoD, niet te verwarren met de Definition of Done die in de Agile wereld veel gebruikt wordt) is een maatstaf die aangeeft of bij een afgegeven krediet sprake is van wanbetaling. Deze definitie gaat overigens niet alleen om het moment waarop een klant in betalingsproblemen komt, maar ook over het moment waarop de klant weer terug kan keren naar normale omstandigheden.
Een belangrijke reden voor de aangescherpte definitie is de behoefte van de Europese toezichthouder ECB om risicorapportages van verschillende banken beter met elkaar te kunnen vergelijken. Afgelopen jaren is gebleken dat de huidige definitie door banken verschillend wordt geïnterpreteerd. De grotere uniformiteit moet uiteindelijk weer leiden tot meer transparantie van de financiële sector.
De aangescherpte Definition of Default heeft gevolgen voor banken en hypotheekverstrekkers. Er zal een impactanalyse gemaakt moeten worden die inzicht geeft in het gebruik van de huidige DoD. Naar verwachting zal dit met name naar voren komen op omgevingen die zich bezighouden met financial risk en financial reporting activiteiten. Ook belangrijk is de analyse van de impact die de nieuwe Definition of Default heeft op de Probability of Default (PD) en daarmee op de Risk Weighted Assets (RWA). Banken kunnen dan de inschatting maken hoe hoog de kosten zijn voor het aanhouden van extra kapitaal. Verder zou een aangescherpte Definition of Default en het bijbehorende hogere kapitaalbeslag banken kunnen pushen om de business case rondom de afhandeling van slechte kredieten opnieuw te bekijken. Bovendien zou het ook kunnen resulteren in het doorvoeren van maatregelen om de efficiëntie van deze processen, zoals intensief/bijzonder beheer, verder te verbeteren. Een soepele invoering van de aangescherpte DoD kan bemoeilijkt worden als banken niet beschikken over betrouwbare, volledige en tijdig beschikbare data. Daarnaast bepaalt de mate waarin de ondersteunende software/programmatuur aangepast kan worden op de nieuwe requirements van de aangescherpte DoD, hoe de implementatie verloopt. Mogelijk een open deur, maar ook tijdig de change initiëren is een succesfactor.
Binnen IFRS9, onderdeel “impairment”, worden ook vereisten genoemd m.b.t. de behandeling van kredieten en de bepaling van bijbehorende voorzieningen. Banken zullen er dus rekening mee moeten houden dat beide initiatieven op elkaar aansluiten. De Europese Bankautoriteit (EBA) adviseert overigens IFRS9 eerst aan te passen en daarna de DoD op te pakken. Basel regelgeving geeft aan hoeveel eigen vermogen door een bank moet worden aangehouden in verband met de door de bank aangegane verplichtingen. De hoogte van de verplichting hangt onder andere af van de kwaliteit van de kredietportefeuille. Als de kwaliteit verandert, doordat er een nieuwe DoD gehanteerd wordt, verandert dus ook de hoeveelheid kapitaal die moet worden aangehouden.
Als uit de impactanalyse blijkt dat met de aangescherpte Definition of Default in een vergelijkbare situatie meer eigen vermogen moet worden aangehouden, dan zou dit doorberekend kunnen worden aan de klant met behulp van risk based pricing. Risk based pricing houdt in dat een consument met een hoger risicoprofiel een hogere opslag berekend krijgt en daarmee een hoger rentepercentage betaalt op een krediet of hypotheek. Interessant is of andere hypotheekverstrekkers, zoals verzekeraars, die niet geraakt worden door de nieuwe DoD, kunnen profiteren van deze situatie en hun marktaandeel kunnen vergroten. Daarnaast zal de aangescherpte DoD zorgen voor meer transparantie van de markt voor Residential Mortgage Backed Securities (RMBS), doordat deze producten beter te vergelijken zijn.
De DoD komt niet uit de lucht vallen en de aangescherpte DoD is het sluitstuk van diverse bijdragen vanuit onderliggende wet- en regelgeving. In onderstaand overzicht zie je hoe de aangescherpte DoD in de afgelopen jaren stap voor stap tot stand is gekomen. Hoewel 2021 nog ver weg lijkt, vraagt het doorvoeren van de vele noodzakelijke veranderingen om een goed gecoördineerde aanpak. De verwachting is dat banken in 2019 en 2020 nog de nodige tijd zullen moeten besteden aan de implementatie van de aangescherpte DoD.
Met een team van enthousiaste collega’s bieden wij oplossingen op het gebied van Change Management bij banken, verzekeraars en vermogensbeheerders. Heeft uw organisatie hulp of advies nodig op het gebied van definition of default of hypotheken? Neem dan contact op met Didiér Adams via didier.adams@novisource.nl of 06-86810176.