• Hoogoorddreef 56L - 1101 BE Amsterdam - info@novisource.nl

De kracht van Obeya: strategie-uitvoering en projectbeheersing

4 januari 2024

Jordy Amattaeran

In een zakelijke omgeving waarin beslissingen in snel tempo worden genomen, is het van cruciaal belang om effectieve instrumenten te hebben. Een van deze krachtige instrumenten is Obeya. In dit blog gaan we dieper in op hoe Obeya organisaties kan ondersteunen bij het verbeteren van de samenwerking en communicatie door het effectief beheren van projecten. Wij bij Novisource zijn de bron van duurzame verandering in een dynamische economie. Wil je meer weten over Obeya neem dan contact met ons op.

Obeya en strategie-executie

Een van de grootste uitdagingen voor bedrijven is het omzetten van strategische plannen in concrete acties. Hier komt Obeya om de hoek kijken. Obeya (letterlijk vertaald: grote kamer) bestaat uit verschillende borden die alle taken en doelen van een organisatie visueel weergeven. De belangrijkste borden binnen een Obeya zijn gefocust op het monitoren van de strategische richting en prestaties, van plan naar waarde, problemen en acteer en reageer. Obeya biedt een gedeelde ruimte waar teams kunnen samenwerken, beslissingen kunnen nemen en de voortgang van strategische doelstellingen kunnen volgen. Deze transparantie bevordert de betrokkenheid en helpt teams gefocust te blijven op het bereiken van strategische doelen. Daarbij stelt het leiders en managers in staat om op één plek een overzicht te hebben van strategische doelen, lopende projecten en de prestaties van teams. Dit inzicht helpt bij het identificeren van knelpunten, het prioriteren van activiteiten en het nemen van geïnformeerde beslissingen.

Obeya en projectbeheersing

Projecten kunnen vaak complex en chaotisch zijn, maar Obeya brengt orde in deze chaos. Het biedt een centrale locatie waar projectteams en leiders alle relevante informatie kunnen delen en bijwerken. Van mijlpalen tot risico's en problemen, alles is zichtbaar en toegankelijk. Hierdoor kunnen managers en leiders snel reageren op veranderingen en ervoor zorgen dat projecten op koers blijven. Door Obeya wordt projectbeheersing effectiever en efficiënter.

pexels-fauxels-3184292.1920x1079

Projecten kunnen vaak complex en chaotisch zijn, maar Obeya brengt orde in deze chaos.

Hoe Obeya structuur brengt in de chaos

Obeya brengt structuur door duidelijke kaders te bieden voor het definiëren van strategische doelen, het vaststellen van KPI's en het creëren van actieplannen. Het dwingt teams om te prioriteren en gefocust te blijven op wat er echt toe doet. Dit voorkomt versnippering en onnodige complexiteit.

Waarom Obeya?

Obeya biedt tal van voordelen voor organisaties, waaronder:

  • Strategische focus: Het helpt bij het creëren van een gedeeld begrip van strategische doelstellingen en prioriteiten.
  • Betrokkenheid van het team: Teams voelen zich meer betrokken bij de strategie en projecten, wat de motivatie verhoogt.
  • Betere besluitvorming: Obeya faciliteert snellere en meer geïnformeerde besluitvorming.
  • Verbeterde communicatie: Het bevordert open communicatie en samenwerking tussen teams.
  • Verhoogde transparantie: Iedereen heeft toegang tot dezelfde up-to-date informatie.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe onze consultants met hulp van Obeya jouw organisatie kunnen ondersteunen bij strategie-uitvoering en projectbeheersing!

"Elke opdracht en organisatie brengt nieuwe inzichten. De opgedane kennis en ervaringen neem je mee in je volgende opdracht. De mogelijkheid om een opdrachtgever te kunnen helpen en mensen met resultaten blij te maken, levert heel veel energie op."

Marcus Drost

Senior Data Consultant

"Creativiteit en een verandering in denkwijze van medewerkers zijn cruciaal voor een succesvolle digitale transformatie. De technologie is slechts ondersteunend."

Nienke van der Wel

Business Consultant