Traditionele banken vs fintechs: wat zijn de verschillen?

Schrijver: Novisource

Binnen de dynamische wereld van de financiële dienstverlening, hebben fintech-bedrijven een ware revolutie teweeggebracht. Waar traditionele banken decennialang de basis van het financiële systeem vormden, worden ze nu uitgedaagd om mee te gaan met de nieuwe norm. De opkomst van de fintechs heeft gezorgd voor nieuwe energie en een verschuiving binnen de financiële sector. In dit blog gaan we dieper in op de onderscheidende kenmerken van beide partijen en leggen we uit hoe deze verschillen een cruciale rol spelen in het vormgeven van de toekomst van de sector.

Fintech staat voor een bedrijf in de financiële sector dat gebruikmaakt van innovatieve technologieën. Op deze manier kunnen zij met behulp van online systemen snel en gemakkelijk kredieten verstrekken. Fintech bedrijven nemen het op tegen de traditionele bedrijven. Waar het Nederlandse FinTech landschap in 2019 uit circa 635 FinTech partijen bestond, is dit uitgegroeid tot circa 861 geïdentificeerde FinTechs in 2023. Dat komt omdat onder andere de COVID-19 pandemie een belangrijke factor is geweest voor verdere digitalisering van de maatschappij, het gebruik van meer financiële technologie en acceptatie vanuit de consument. 

Fintechs omarmen de risico’s

Fintechs zijn pioniers wanneer het aankomt op technologische innovatie. Door gebruik te maken van technologieën zoals AI, blockchain en big data-analyse, kunnen ze hun diensten blijven verbeteren en optimaliseren. Het gebruik van deze technologieën stelt ze in staat om een steeds beter inzicht te krijgen in de markt en de consument. Ze omarmen de risico’s die de lancering van nieuwe producten met zich meebrengt. Daarnaast zijn ze, in tegenstelling tot traditionele banken, minder afhankelijk van strikte regelgeving en toezicht van financiële autoriteiten. Dit betekent niet dat ze nergens rekening mee hoeven te houden. Fintech bedrijven zijn, als zij financiële producten aanbieden, wel degelijk vergunningplichtig en hebben ook te maken met kapitaaleisen. (Als zij dat niet zelf hebben, nemen zij daarvoor vaak een traditionele partij in de arm om hieraan te voldoen.) Banken kunnen veel minder risico lopen en niet eindeloos innoveren. Hierdoor zijn processen langzaam en duur. Doordat fintechs een nichemarkt hebben en zich vaak specialiseren in één onderwerp, hebben ze veel kennis over dit specifieke onderwerp. Het stelt ze in staat om zich volledig te richten op een smalle (grotendeels online) doelgroep. In de meeste gevallen vind je in een app alles wat je wil weten. Geen ingewikkelde documenten of lange teksten, maar korte, duidelijke taal. Fintechs zijn echt gefocust op de digitale ervaring van de klant. Daardoor is het voor de consument een stuk gemakkelijker geworden om aan kapitaal te komen. 

Innovatieve technologieën

Fintechs zijn pioniers wanneer het aankomt op technologische innovatie. Door gebruik te maken van technologieën zoals AI, blockchain en big data-analyse, kunnen ze hun diensten blijven verbeteren en optimaliseren.

De traditionele bank als traditionele haven

Traditionele banken hebben daarentegen een breed scala aan financiële producten en diensten, waardoor ze een one-stop-shop zijn voor de financiële behoeften van klanten. Een fysiek kantoor waar je naartoe kunt, geldautomaten, personeel, maar ook meerdere diensten die banken aanbieden zoals bijvoorbeeld leningen, hypotheken, verzekeringspolissen en investeringsmogelijkheden. Klanten kunnen al hun financiële behoeften bij één instelling afhandelen. Daarnaast worden banken als betrouwbaarder gezien door hun lange geschiedenis en ervaring. Klanten hechten waarde aan bevestigde merken en durven in zo’n geval meer risico’s te nemen. 

Hetgeen waar traditionele banken achterblijven op fintechs is op technologisch gebied. Traditionele banken hebben vaak te maken met verouderde technologieën. Hierdoor kunnen ze minder goed anticiperen op de markt en de consument en zijn ze minder flexibel in het omarmen van innovaties. Daarnaast zijn banken onderworpen aan strikte regelgeving om te zorgen dat ze financieel stabiel blijven. Aan de ene kant draagt dit bij aan de veiligheid en zekerheid van klanten, maar aan de andere kant duurt het daardoor vaak erg lang voordat een wijziging doorgevoerd kan worden. 

Opmerkelijk genoeg maken traditionele banken ook gebruik van Fintech-bedrijven om hun diensten uit te breiden en te verbeteren. Deze symbiose tussen banken en Fintech-bedrijven illustreert dat de financiële wereld minder zwart-wit is dan voorheen. In plaats daarvan versterken ze elkaar als een soort katalysator, wat resulteert in innovatieve oplossingen en verbeteringen in het financiële landschap.

De transformatie van de markt

Terwijl de traditionele banken blijven profiteren van hun brede aanbod, hun stabiliteit en hun uitgebreide dienstverlening, worden ze tegelijkertijd uitgedaagd om steeds innovatiever en klantgerichter te worden. De markt verandert snel en waar banken soms moeite hebben om bij te blijven, spelen fintechs hier snel op in. Fintechs zullen de financiële ervaring blijven transformeren met behulp van geavanceerde technieken waardoor ze steeds beter aansluiten op de wensen van de klant. Ook werken banken en fintechs steeds vaker samen en versterken ze elkaars positie in de financiële wereld. De sleutel tot succes ligt voor beide spelers in het vinden van evenwicht tussen innovatie, stabiliteit en klantgerichtheid. Ook kan het zoeken naar samenwerkingen positief uitpakken voor beide partijen. En de consument? Die kan uitkijken naar een financiële reis die steeds boeiender en gemakkelijker wordt. Samen op weg naar verandering 

Heeft jouw bedrijf ondersteuning nodig op het gebied van digital transformation? Novisource helpt je graag op weg. Neem vrijblijvend contact met ons op en laat jouw bedrijf voorop lopen in verandering!

Naar de Bron

Christian Plaizier

Financieel directeur

Gedreven aanpakker en bruggenbouwer

Hoe wij ons als Novisource collectief inzetten voor onze klanten, iedere dag weer - daar word ik vrolijk van. De gedrevenheid van iedere collega en de manier waarop we met de Academy ieders kennis up-to-date houden, vind ik heel waardevol.

Naar de Bron

Misschien is dit ook iets voor jou?

Ontdek meer

Artikel geschreven door: Novisource

Duurzaamheid als noodzakelijke kernwaarde voor bankieren

Lees meer

Artikel geschreven door: Novisource

Voldoet jouw bedrijf aan de ESG-wetgeving? Novisource helpt je op weg!

Lees meer

Artikel geschreven door: Novisource

Een kijkje in de keuken bij onze consultants

Lees meer

Naar de Bron

Copyright 2023 Novisource