Remco van Ravenswaaij

Schrijver: Novisource

Een kijkje in de keuken van Novisource? Dat is best een uitdaging, want iedere business consultant heeft zijn eigen opdracht, die aansluit op zijn/haar wensen en kennisgebied. Verschillende vakgebieden die vragen om verschillende expertises - het zal je niet verbazen dat elke consultant zijn of haar eigen verhalen heeft. Temeer reden om ze afzonderlijk van elkaar uit te lichten in een nieuwe rubriek: ‘De consultant in het zonnetje’.

Remco van Ravenswaaij

"Vragen hoe het weekend was zijn mensen soms niet gewend. Het persoonlijke en het stukje interactie vind ik belangrijk."

Dit keer is Remco van Ravenswaaij aan de beurt. Hij is al 16 jaar werkzaam bij Novisource, waarmee hij een van de langstgedienden is. Hij is op dit moment aan het werk voor CIBG en woont met veel plezier in Ede. Remco heeft twee kinderen van 17 en 19 jaar en is fanatiek zwemmer en tennisser. Daarnaast zal hij áltijd vragen hoe je weekend was.

Remco was afgestudeerd als werkbouwkundig ingenieur, maar is nu consultant. Twee totaal verschillende werkvelden. Hoe is dat zo gekomen? Aan het begin van zijn carrière als ingenieur kwam hij in aanraking met IT-problemen bij zijn werkgever. “Ik vond het interessant om die vraagstukken op te lossen. Ik ben mijzelf steeds meer gaan uitdagen en kennelijk lag het me! Ik had inmiddels meer bedrijfskundige ervaring dan werkbouwkundige. Toen ben ik per toeval beland bij de banken en verzekeringen via mijn broer. Door hem had ik mijn eerste consultancy job bij CapGemini. Daar heb ik interne opleidingen gevolgd tot onder andere functioneel analist. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen die soms het gevoel hebben dat een studiekeuze voor altijd vaststaat: het is maar een opleiding, na verloop van tijd ga je uitzoeken wat je het leukst vindt. Dat blijkt nu eenmaal zo, kijk maar naar mij.”

Nu trotse ambassadeur van Novisource

“De lijntjes zijn kort bij Novisource. Dat vind ik erg prettig. Mijn vorige werkgever was te groot voor mij, daar bestond het bedrijf uit 5000 mensen. Ik zat destijds op een klus en leerde iemand kennen die bij Novisource werkte. Die persoon vertelde mij dat Novisource niet zo groot is en dat ze een klein en gezellig team hebben. Nou, hij was overtuigend genoeg om te laten blijken dat het een leuke club is. Ik ging van een grote club mensen naar Novisource, waar toen iets meer dan 30 man werkten. Ondanks dat ik gedetacheerd ben, spreek ik regelmatig met collega’s waardoor ik iedereen wel ken.” Daarbij is hij al anderhalf jaar onderdeel van de Ondernemingsraad van Novisource. Remco wil in de roerige tijden (zoals de coronaperiode) graag iets extra’s kunnen doen. “Ik zet mij graag in voor het verbeteren van het bedrijf.”

Een gemiddelde dag van Remco

Remco is voornamelijk werkzaam bij IT-gerelateerde projecten. Hij heeft veel verschillende rollen vervuld (informatieanalist, business developer en business consultant) bij meerdere opdrachtgevers, zoals de ABN AMRO, Rabobank, ING en verzekeringsmaatschappijen. Sinds juli 2022 is Remco werkzaam in een nieuwe tak van sport: de overheid. Hij is business analist bij het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Op de maandagochtend vraag ik altijd aan mensen hoe het weekend was. Ik ben erg sociaal en vind het belangrijk om echt een connectie maken met collega’s. Ik begin vaak lekker vroeg, zodat ik in alle rust mijn agenda en mail kan doornemen. Zo weet ik waar ik aan toe ben op die dag. Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit het inplannen en houden van workshops, en processen uitwerken. In zo’n workshop probeer ik dan te achterhalen hoe mensen werken. Er wordt veel gewerkt met registers. Denk aan het Donorregister, BIG-register of het lerarenregister. Je ziet bij mijn huidige klus dat er veel dingen nog handmatig uitgevoerd worden en dat kan efficiënter. Het is soms foutgevoelig en tijdrovend en dat wil ik verbeteren.” Volgens Remco zitten de meeste ontwikkelingen dan ook in de IT-wereld. “Die verandert zeer regelmatig en je moet wel een beetje bijblijven.” 

Interactie is belangrijk

“Het proces kan soms ingewikkeld zijn. Ik krijg als consultant soms uitdagende vraagstukken voor mijn neus. Het is dan aan mij om de hoofdlijnen helder te krijgen en orde te creëren. Dat doe je door de juiste vragen te stellen. Ik vind ook dat ik meer dan een ander aandacht geef aan de mens. Vragen hoe het weekend was zijn mensen soms niet gewend. Het persoonlijke en het stukje interactie vind ik belangrijk, zodat ze aan het eind van de opdracht weten wie ik ben. Als je een goede band opbouwt, dan krijg je er allebei ook meer vertrouwen in. Als mijn opdracht afgelopen is, dan wil ik dat ze weten dat ze mij altijd nog kunnen benaderen voor een nieuwe klus.”

Ontwikkelingen in digitale transformatie

“Elke bank waar ik werkzaam ben geweest is al redelijk ver in de transitie naar de digitale wereld. Toch werken tot op de dag van vandaag klanten nog met Excel en sturen ze grote bestanden per mail. Als zij de applicaties waar ze mee werken aan elkaar zouden koppelen, zou dat veel tijd schelen, hoeven ze minder handwerk te verrichten en wordt de kans op fouten maken verkleind.” Daarnaast vindt Remco het belangrijk dat hij zichzelf blijft uitdagen. “Soms staat mijn positie als Business Analist ter discussie en dat raakt mij in mijn werk. Ik hou alles nauwlettend in de gaten en zorg ervoor dat ik verschillende rollen kan vervullen in de toekomst. Zo ben je ook een meerwaarde voor de klant.” Dat is dan ook belangrijk voor Remco als consultant: jezelf blijven ontwikkelen.

Naar de bron

Marcus Drost

Senior Consultant

Business Analyse Data Modeling & Architecture

Elke opdracht en organisatie brengt nieuwe inzichten. De opgedane kennis en ervaringen neem je mee in je volgende opdracht. De mogelijkheid om een opdrachtgever te kunnen helpen en mensen met resultaten blij te maken, levert heel veel energie op.

Naar de Bron

Misschien is dit ook iets voor jou?

Ontdek meer

Artikel geschreven door: Novisource

NIBC - Digital Customer Experience

Lees meer

Artikel geschreven door: Novisource

Novisource helpt NIBC Vastgoed Hypotheek bij ontwikkeling online bankomgeving

Lees meer

Artikel geschreven door: Novisource

Implementatie van ING Merchant Services

Lees meer

Lees meer

Copyright 2023 Novisource